Naše výrobna sýrů je kvalitně vybavena. A to klimatizací, chladicím boxem, balírnou a expedicí.
Mléko pro naše sýry nám dávají kravičky z chovu společnosti Agro Monet, a.s. v Těšanech. Chov je přitom registrován svazem chovatelů v ČR v plemenné knize holštýnského skotu.
Mléko používáme hned po nadojení. Ještě teplé a 100% neodstředěné jej napouštíme do sýrařské vany na výrobu sýru pro pařené nitě. A stejně tak do kotle, ve kterém vyrábíme čerstvý Těšanský sýr.
Při výrobě pařených nití používáme solnou lázeň. Pečlivě hlídáme správné pH sýru. Následně jej nakrájíme na větší kusy, a ty poté nakrouháme na šupiny. V horké vodě je ručně vyhněteme do vláčného těsta. A na závěr vytáhneme hotové sýrové nitě.
Nitě namotáme na speciální rámečky. Poté je rozřežeme na potřebnou délku a namočíme je do solné lázně. Ale jen na chvíli. Abychom v nich nepotlačili lahodnou chuť smetany.
Při výrobě Těšanského sýru nejprve zahřejeme mléko. Na vysrážení sýřeniny použijeme pouze syrovátku bez jakéhokoli syřidla. Následně sýřeninu ručně vyndáme do speciálních formiček.
A už zbývá jen balení. Na dvoukomorovém balícím stroji vakuově zabalíme Těšanský sýr. Pařené sýrové nitě zabalíme do ochranné atmosféry. A sýry jsou v tuto chvíli připraveny k rozvozu naším vlastním chladicím autem.